Er is tegenwoordig zoveel keuze in verschillende soorten en maten matrassen dat het van belang is dat u, voordat u op pad gaat, al enigszins geïnformeerd bent over de diverse opties. Er zijn namelijk matrassen die verend of stug zijn, koud of warm aanvoelen. Transpireert u veel of heeft u het juist vaak koud ‘s nachts? Heeft u meer ondersteuning nodig bij de rug? Een verend matras maakt het u makkelijker om zich om te draaien in bed. Het ene matras ventileert weer beter dan het andere.

Gaat u voor een eenpersoons- of een tweepersoonsmatras?

Naast dat het puur de persoonlijke voorkeur van een vrijgezel kan zijn om toch een heerlijke, ruimliggende, grote tweepersoonsmatras te kopen, kunnen stellen ook kiezen voor twee eenpersoonsmatrassen in plaats van de voor hun wellicht voor de hand liggende tweepersoonsmatras. Vooral het verschil lichaamsbouw en -gewicht is hierbij vaak de doorslaggevende factor. Wanneer het lichaamsgewicht en de lichaamsbouw enigszins gelijk is, maakt het niet zo veel uit voor welke variant men kiest. Maar wat als er wel degelijk een verschil is? Wanneer u twee aparte matrassen koopt en toch het idee wil hebben u op één groot matras slaapt, dan kunt u een zogenaamde ‘Pont d’Amour’ (oftewel: brug voor geliefden) overwegen. Deze legt u tussen de twee matrassen in om de irritante spleet weg te werken. Een andere oplossing zou kunnen zijn om een oplegmatras of dekmatras te gebruiken. Hierdoor is de spleet tussen de matrassen nauwelijk mee voelbaar.

Het online kopen van een matras

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om online een matras te kopen. Uiteraard heeft dat veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Een van de voordelen is dat de matrassen online vaak scherper geprijsd zijn in een fysieke winkel. Het nadeel is dat men online niet kan ‘proefliggen’. Echter, er zijn tegenwoordig steeds meer webshops en online matrasaanbieders waarbij men de mogelijkheid heeft om 14 of 30 dagen thuis te kunnen ‘proefslapen‘ op het nieuwe matras. Voor zover bij ons bekend zijn bij de volgende aanbieders/matrasmerken mogelijkheden tot proefslapen: Pullman, Eastborn en Tempur en Veldeman, Royal Health Foam, Medicomfort en the Select Comfort Company (het matras Energyplus). Kijk wel goed naar de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, dit kan per merk/aanbieder verschillen. Bij deze aanbieders kan het niet: BeddenREUS, Beter Bed, Ikea, Leen Bakker, Norma.