Uitslag matrassentest Consumentenbond 2015 weer dubieus

Logo Consumentenbond Wie de afgelopen maanden regelmatig naar het televisieprogramma Radar heeft gekeken, weet dat er veel om te doen is geweest: de Consumentenbond Matrassen-test 2015. De Consumentenbond heeft vaker matrassen getest de afgelopen jaren. Wat was er dan dit jaar (weer) zo vreemd aan?

Wie voert de test uit?

Tot 2003 werd de test uitgevoerd door TNO. De testmethodes van de Consumentenbond wijken nogal af van die TNO. Hierdoor zijn de uitslagen ook verwarrend. Sinds 2004 wordt de test door de Consumentenbond uitgevoerd. En elk jaar is er wel iets op aan te merken. Zo ook dit jaar.

Welke matrassen werden er getest?

Je mag verwachten dat er een breed spectrum aan matrassen wordt getest. Van de grote A-merken tot de ‘kleinere’ merken. Er werden 54 matrassen onderzocht waarvan 9 (!) stuks van Ikea. De beste koop uit de test was dan ook, verrassend genoeg, een matras van Ikea. Waarom? Omdat er vooral naar de prijs gekeken werd, en dit matras kost € 150,-. En daar ligt meteen ons grootste bezwaar. Uiteraard mag er ook naar de prijs gekeken worden, maar een matras van € 150,- gaat het niet winnen van een medisch matras waar iemand op slaapt die de nodige rugproblemen heeft of wellicht een kilootje te zwaar is. Let wel: Ikea kan heel goed de beste zijn in hun prijsklasse, maar je kunt het niet vergelijken met matrassen uit de A-klasse.

Waarop werd er precies getest?

De Consumentenbond test op zaken als gewicht, hanteerbaarheid, geur en isolatie. Een matras dat minder weegt, krijgt meer punten dan een matras dat zwaarder is. Terwijl over het algemeen gesteld kan worden dat een zwaarder matras, juist duurzamer is, meer comfort biedt en kwalitatief beter. Ook de hanteerbaarheid werd meegenomen in de test. Terwijl dat juist niets zegt over de kwaliteit, comfort en duurzaamheid. Maar de punten die gegeven worden op basis van hanteerbaarheid tellen wel even zwaar mee als het gewicht. Naar onze mening moet een matras juist op kwaliteit, comfort en duurzaamheid worden getest.

Hoe werd er getest? (video)

Tot slot willen wij u nog laten zien hoe er getest werd. Twaalf personen mochten twee nachten proefslapen in een hotel. Elke nacht op een ander matras. Er werd niet gekeken of het matras überhaupt wel geschikt was voor de persoon (gewicht, lichamelijke klachten e.d.).

 

 

Wat is de beste test dan?

Het beste is eigenlijk het echte ‘proefslapen‘. Hierbij kunt u een aantal weken thuis slapen op het matras van uw keuze.